Monstera Deliciosa, hoe stek je die plant?!

door Sanne Achenbach 12 maart 2018
Monstera Deliciosa, hoe stek je die plant?!

Degene die mij op Instagram volgen hebben de Monstera Deliciosa al heel vaak voorbij zien komen. Het is dan ook mijn absolute favoriet! Mijn Monstera was zo onwijs groot geworden dat ik besloot om ‘m te gaan stekken. Daar kwamen vervolgens zoveel vragen over dat ik dacht, laat ik er een blog over schrijven. Want hoe doe je dat, een plant stekken?!

Monstera Deliciosa

Voordat ik jullie dat ga uitleggen, eerst nog wat informatie over de Monstera Deliciosa. Deze plant is super populair in de woonkamer, zeker sinds de botanische trend. Logisch, want deze plant is niet alleen prachtig, hij is ook heel makkelijk te onderhouden.

Het is een sterke plant die niet veel verzorging nodig heeft. In de winter hoef je er niet zo veel mee te doen. Af en toe water en op een lichte plek neerzetten. In de zomer heeft de plant wat vaker water nodig, omdat het dan meer water verdampt via de bladeren. Direct zonlicht vind de Monstera Deliciosa niet fijn. Er kan soms wat stof op de bladeren komen, deze kun je afnemen of afspuiten met lauw water. De bladeren af en toe sproeien is sowieso fijn voor de plant.

Luchtwortels

Om de Monstera Deliciosa te kunnen stekken heb je luchtwortels nodig. Hierover kreeg ik de meeste vragen; “Wat zijn dat dan luchtwortels?! Luchtwortels? Nog nooit van gehoord!”. Nou, luchtwortels zijn bruine lange stengels die uit de plant groeien.

Niet iedere Monstera Deliciosa heeft die stengels bij aankoop, deze groeien vanzelf. Dus geen paniek als je nog geen luchtwortels aan de plant hebt, het is een kwestie van geduld.
Zodra de eerste luchtwortel tevoorschijn komt, is er geen stoppen meer aan en volgen er veel meer. Je kan ze eventueel afknippen of terugleiden naar de grond. Niet afknippen als je wilt stekken (lees verder).

Stekken

Nu je weet wat een luchtwortel is kunnen we het nu hebben over het stekken. Het is echt super makkelijk. Lees hieronder de 3 stappen.

  • Stap 1: Snij met een schoon mesje een blad + luchtwortel af.
  • Stap 2: Zet deze stengel op het water, zodat er vanuit de luchtwortel meer wortels kunnen schieten.
  • Stap 3: Bij voldoende wortels kun je de stek in de aarde zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Alleen op water doet de stek het ook heel goed.

Op de foto’s kun je duidelijk zien dat de wortels vanuit de luchtwortel komen. Dus het is echt noodzakelijk om een stengel MET luchtwortel af te snijden/knippen. Als je deze stappen volgt en je Monstera genoeg zonlicht, water en liefde geeft, komt het helemaal goed.

Ik hoop dat ik hiermee al jullie vragen heb beantwoord, maar mocht dit niet zo zijn, laat het dan vooral weten in een reactie hieronder!

Succes met het stekken, you can do this!

Liefs,

Sanne

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

12 Reacties

Verie 12 maart 2018 - 16:53

Wat leuk, ik wist dit helemaal niet. Ik stek al een poosje Monstera, maar dan knip ik een stengel en deze zet ik in water. Ongeveer na 2 weekjes komen de eerste worteltjes. Ik ga dit zeker in de gaten houden, zodat ik nog meer kan stekken! Leuk! Fijne avond! Liefs, Verie

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:49

Oh, dus het kan ook wél zonder luchtwortel lukken? Dat wist ik dan weer niet!

Reply
Susanne 12 maart 2018 - 17:00

Super om te lezen! Ik ga geduldig wachten op luchtwortels….
Liefs, Susanne

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:52

Goed zo! Ze komen vanzelf en met een beginnend klein luchtworteltje lukt het ook! Xx

Reply
Hilde 12 maart 2018 - 18:52

Ik wil een stekje van jou Sanne.

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:51

Nog even geduld dan, er zijn nog 2 wachtende voor u…

Reply
Maaike 12 maart 2018 - 20:08

Hoe leuk/interessant dit ook weer! X Maaike

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:53

Dank je wel! X

Reply
Marieke 11 april 2018 - 04:35

Wat een leuk artikel! Bedankt voor de handige informatie!

Groetjes Marieke
http://www.sukhi.nl

Reply
Kathleen 12 mei 2018 - 08:59

Weet je ook hoe wij deze plant de lucht in kunnen laten groeien in plaats van naar de zijkanten toe? Veel dank, Kathleen

Reply
Lisa 13 mei 2018 - 18:08

Hoi,
Ik heb op dit moment twee monstera stekken op water staan (inmiddels een maand). Hoeveel wortels moeten er ongeveer zijn of wanneer kan ik de stek in de potgrond doen? Hopelijk kun je mij helpen!
Groetjes Lisa

Reply
Estée 15 mei 2018 - 20:41

Ik heb een vraagje: Is het erg als de luchtwortels niet naar de grond in de pot herleid kunnen worden? Dus dat ze een beetje in de lucht bengelen? Of is het beter om de pot in diameter te verbreden?
Mvg Estée

Reply

Laat een Reactie achter